Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΡΑ: ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ


Εδώ είναι που μπορείτε να βρείτε το νόημα όλων των σημαντικών όρων σχετικά με το πούρο!

Band (δαχτυλίδι)  - Το δαχτυλίδι είναι φτιαγμένο από χαρτί και έχει το όνομα της μάρκας του πούρου, τυλιγμένο κοντά στο κλειστό άκρο του πούρου και συνήθως τοποθετείται με κόλλα από λαχανικά.


Binder (δέσιμο) - Το μέρος του καπνού το οποίο χρησιμοποιήται για να τυλιχθεί γύρω από τη (γέμιση) filler του πούρου για να το κρατήσει μαζί.

Blend (μείγμα)- Ένα μείγμα διαφόρων τύπων καπνού πούρου, που περιλαμβάνει  μέχρι τέσσερις τύπους φύλλων (γέμισης) filler , το binder (δέσιμο) και το wrapper (περιτύλιγμα).

Bloom (άνθος) - Μια λεπτή λευκή σκόνη που σχηματίζεται στο περιτύλιγμα του πούρου και προκαλείται από τα λάδια που αποπνέουν από τον καπνό. Μπορείτε να το τινάξετε απαλά με μια μικρή βούρτσα, αν και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να το κάνετε αυτό. Το Bloom (άνθος) υποδηλώνει οτι το πούρο είναι ζωντανό, και ωριμαζει, όπως θα έπρεπε μέσα σε ένα καλά συντηρημένο υγραντήρα. Το Bloom  (άνθος) δεν πρέπει να συγχέεται με τη μούχλα. Η μούχλα είναι γαλαζωπή-πράσινη και λεκιάζει το περιτύλιγμα. Η μούχλα δείχνει συνήθως ότι ένας υγραντήρας είναι πάρα πολύ ζεστός ή έχει υπερβολικά ψηλά επίπεδα υγρασίας.

Blue Mold (Μπλε μούχλα) - μπλε μούχλα είναι ένας επιζήμιος μύκητας που σχηματίζεται στα  φύλλα του καπνού και μπορεί να καταστρέψει τη σοδειά. Η μπλε μούχλα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όταν υπάρχει πολλή υγρασία ή βροχή.

Bunch (Δέσμη) - Ο συνδυασμός της (γέμισης) filler και  του binder (δέσιμο) πριν μπουν σε ένα wrapper (περιτύλιγμα).

Bundle (Πακέτο) - Μια μέθοδος συσκευασίας πούρων όπου χρησιμοποιήται σελοφάν, και όχι κουτί. Ένα πακέτο περιέχει συνήθως 25 με 50 πούρα και είναι λιγότερο ακριβό από τα κουτιά πούρων. Τα "πακεταρισμένα" πούρα περιέχουν συνήθως τα β' ποιότητας από premium μάρκες.

Cap (καπάκι) - Ένα κυκλικό κομμάτι του καπνού για περιτύλιξη πούρων που τοποθετείται στο κεφάλι του πούρου για να κρατήσει ασφαλές το wrapper (περιτύλιγμα). Τα cap τα κουβανέζικα πούρα έχουν ένα χαρακτηριστικό, στρογγυλεμένο σχήμα και αποτελούνται από  τέσσερα εώς τρία στρώματα, κάτι που τα διακρίνει από φθηνές αντιγραφές.

Cutter (Κόφτης) - Ένα εργαλείο με μια κοφτερή λεπίδα που χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει το cap (καπάκι) ή το flag (επίσης καπάκι) τόσο από χειροποίητα όσο και από πούρα μηχανής.

Draw (τράβηγμα) - η ποσότητα του αέρα που τραβιέται μέσα από ένα αναμμένο πούρο. Μπορεί να είναι πολύ εύκολο (hot) ή πάρα πολύ σφιχτό (plugged).

Filler (γέμιση) - Τα φύλλα του καπνού στην καρδιά του πούρου που παρέχουν ένα σημαντικό μέρος της γεύσης του.

Flag (καπάκι) - Μια εναλλακτική λύση για το cap (καπάκι) που περιλαμβάνει το να περιτυλιχθεί το wrapper (περιτύλιγμα) στο κεφάλι του πούρου έτσι ώστε να ασφαλίζεται στη θέση του. Μερικές φορές ένα flag (καπάκι) μπορεί να είναι δεμένο πλεξίδα ή σγουρό.

Foot (άκρο) - Το ανοιχτό άκρο του πούρου σας που ανάβετε.

Hand-Rolled (χειροποίητα) - Ένα πούρο εξ ολοκλήρου φτιαγμένο στο χέρι, κατασκευάζονται συνήθως με ένα wrapper (περιτύλιγμα) υψηλής ποιότητας και long filler (μακριά γέμιση) και binder (δέσιμο), σε αντίθεση με τα short filler (κοντή γέμιση) που χρησιμοποιήται στα μηχανής και β' ποιότητας.

Head (κεφάλι) - το κλειστό άκρο του πούρου, ή που πρέπει να κόψετε για να το καπνίσετε.

Humidor (υγραντήρας) - Ένα ολόκληρο δωμάτιο, ή ένα κουτί, που έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει και να ενισχύσει την σωστή αποθήκευση των ευαίσθητων πούρων. Ένα βέλτιστο επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας σε ένα humidor (υγραντήρας) είναι το λεγόμενο 70/70, ή αλλιώς 70 τοις εκατό υγρασία και 70 βαθμούς Φαρενάιτ (21 βαθμοί Κελσίου).

LIGERO - Ένα από τα τρία βασικά είδη καπνού filler (γέμιση). Το όνομα σημαίνει «φως» στα ισπανικά.

Long Filler (μακριά γέμιση) - Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει τον καπνό filler που τρέχει κατά το μήκος του σώματος του πούρου, αντίθετα τα ψιλοκομμένα κομμάτια είναι γνωστά ως cut filler (κοντή γέμιση).

Machine Made (μηχανής) - ένας όρος που αναφέρεται στα πούρα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από μηχανή και λιγότερο ακριβά.

Mold (φόρμα) - Η ξύλινη φόρμα που χρησιμοποιείται από αυτούς που τυλίγουν τα πούρα για να τους δώσουν μορφή σε ένα τελειωμένο bunch (δέσμη) από πούρα.

Ring Gauge (διάμετρος) - Ένα πρότυπο μέτρησης της βιομηχανίας πούρου για τη διάμετρο του πούρου σε εξηκοστά τέταρτα της ίντσας. Για παράδειγμα ένα πούρο με διάμετρο 50 είναι 50/64 της ίντας.

Seco - Ένα από τα τρία βασικά είδη καπνού γέμισης. Το όνομα σημαίνει "στεγνό" στα ισπανικά.

Shade grown (καλλιεργημένα υπό σκιά) - Α' ποιότητας καπνός για πούρα που καλλιεργείται κάτω από λεπτό ύφασμα που ονομάζεται "tapado" για να παράγουν ένα λεπτό, ελαστικό φύλλο καπνού που χρησιμοποιείται πιο συχνά σε εξαιρετικά πούρα.

Photo Source:http://www.fromoldbooks.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου