Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Ποιοτικά Κριτήρια Υγραντήρων


Πρόσφατα, ο μέσος όρος τιμών για υγραντήρες μειώθηκε σημαντικά. Πολλοί αγοραστές είναι αναποφάσιστοι λόγω των τεράστιων αποκλίσεων στις τιμές που υπάρχουν στην αγορά, ιδιαίτερα επειδή διαφορετικά μοντέλα υγραντήρων μοιάζουν πολλές φορές αρκετά στην εμφάνιση.
Πρώτα απ’όλα, ποιά είναι τα λειτουργικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας υγραντήρας; Βασικά, ο υγραντήρας πρέπει να είναι σε θέση να διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας περίπου στο 70% και να διατηρεί ομοιογενείς μικροκλιματικές συνθήκες στα διάφορα μέρη στο εσωτερικό του υγραντήρα.
Αυτή η βασική λειτουργία του υγραντήρα καθορίζεται από τα εξής κριτήρια:


Καπλαμάς ή μασίφ ξύλο;


Βασικά υπάρχουν δυο διαφορετικές επιλογές για την κατασκευή υγραντήρων:

Πάνω σε μια βάση από κόντρα πλακέ, το εσωτερικό της οποίας επενδύεται με καπλαμά από ισπανικό κέδρο και με εξωτερική πρόσοψη από καπλαμά κάποιου σκληρού ξύλου (συνήθως κερασιά).
Ολόκληρο το κουτί κατασκευασμένο από μασίφ ξύλο που επενδύεται εσωτερικά με ισπανικό κέδρο (μερικές φορές ο υγραντήρας είναι κατασκευασμένος εξολοκλήρου από μασίφ ισπανικό κέδρο χωρίς καμία εσωτερική επένδυση).
 Αντίθετα με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, οι υγραντήρες από μασίφ ξύλο δεν είναι απαραίτητα ανώτεροι από υγραντήρες με εσωτερική επένδυση από καπλαμά. Η υψηλή τιμή του υλικού για υγραντήρες από μασίφ ξύλο υπερβαίνει συνήθως κατά πολύ το κόστος για την σημαντικά πιο πολύπλοκη κατασκευή των υγραντήρων με επένδυση από καπλαμά. Καθώς η υγρασία μέσα στον υγραντήρα είναι πολύ μεγαλύτερη από την εξωτερική υγρασία, το εσωτερικό ξύλο διαστέλλεται και ασκεί πίεση στα τοιχώματα του υγραντήρα.

Υγραντήρες Πούρων


Κυρίως τρία είδη ξύλου χρησιμοποιούνται για την εσωτερική επένδυση υγραντήρων:

Ισπανικός κέδρος (με διαφορά το δημοφιλέστερο)
Αμερικανικός (ή καναδέζικος) κόκκινος κέδρος
Μαόνι Ονδούρας

Ο ισπανικός κέδρος προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα (ο βοτανικός όρος είναι “cedrela odorata”):

1.Προστασία από σκουλήκια καπνού – λόγω των ειδικών αρωματικών χαρακτηριστικών του κέδρου
2.Μεγάλη απορροφητικότητα υγρασίας – αυτό εξασφαλίζει την διατήρηση ενός σταθερού κλίματος μέσα στον υγραντήρα και αποτρέπει την δημιουργία μούχλας
3.Υποστηρίζει την διαδικασία παλαίωσης των πούρων
4.Θετική επίδραση στη γεύση των πούρων

Παλαίωση Πούρων


Πριν τα πολυτελή πούρα αποσταλούν στα καπνοπωλεία, θα πρέπει να ωριμάσουν για περίπου έξι μήνες στα εργοστάσια ή στις κλιματιζόμενες αποθήκες των προμηθευτών. Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης πούρων, αυτή ή περίοδος ωρίμανσης φαίνεται να μην τηρείται πάντα τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, προτείνεται η αποθήκευση των πούρων μετά την αγορά για άλλους 3-6 μήνες στον υγραντήρα. Κατά τη διάρκεια παλαίωσης τα πούρα αναπτύσσουν ένα πιο λεπτό και ισορροπημένο άρωμα.
 Μερικά πολυτελή πούρα αναπτύσσουν ένα ιδιαίτερα έξοχο άρωμα μετά από αρκετά χρόνια αποθήκευσης. Τελικώς, η διάρκεια αποθήκευσης των πούρων είναι καθαρά θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Θα πρέπει να συγκρίνετε τις αλλαγές στο άρωμα των αγαπημένων σας πούρων σε διαφορετικές διάρκειες αποθήκευσης, ώστε να καθορίσετε τον ιδανικό χρόνο παλαίωσης.

Διατήρηση Πούρων

Τα πούρα απορροφούν αρώματα από το περιβάλλον τους. Δεν απορροφούν μόνο το άρωμα της ξύλινης εσωτερικής επένδυσης του υγραντήρα, αλλά και τα αρώματα άλλων πούρων που φυλάσσονται στον ίδιο υγραντήρα. Διαχωριστικά χρησιμοποιούνται στους υγραντήρες ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτή η αρωματική αλληλεπίδραση. Ωστόσο, για να αποτραπεί οποιαδήποτε μεταφορά αρωμάτων, τα πούρα θα πρέπει να φυλάσσονται σε διαφορετικούς υγραντήρες ή σε συρταρωτούς υγραντήρες, όπου τα πούρα μπορούν να αποθηκεύονται μέσα στα αρχικά τους κουτιά. Κάποιοι λάτρεις των πούρων πάντως, εκτιμούν την ανάμιξη των αρωμάτων των αγαπημένων τους πούρων και συνεπώς αποθηκεύουν επίτηδες πούρα διαφορετικής μάρκας στον ίδιο υγραντήρα για αρκετούς μήνες.