Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Καπλαμάς ή μασίφ ξύλο;


Βασικά υπάρχουν δυο διαφορετικές επιλογές για την κατασκευή υγραντήρων:

Πάνω σε μια βάση από κόντρα πλακέ, το εσωτερικό της οποίας επενδύεται με καπλαμά από ισπανικό κέδρο και με εξωτερική πρόσοψη από καπλαμά κάποιου σκληρού ξύλου (συνήθως κερασιά).
Ολόκληρο το κουτί κατασκευασμένο από μασίφ ξύλο που επενδύεται εσωτερικά με ισπανικό κέδρο (μερικές φορές ο υγραντήρας είναι κατασκευασμένος εξολοκλήρου από μασίφ ισπανικό κέδρο χωρίς καμία εσωτερική επένδυση).
 Αντίθετα με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, οι υγραντήρες από μασίφ ξύλο δεν είναι απαραίτητα ανώτεροι από υγραντήρες με εσωτερική επένδυση από καπλαμά. Η υψηλή τιμή του υλικού για υγραντήρες από μασίφ ξύλο υπερβαίνει συνήθως κατά πολύ το κόστος για την σημαντικά πιο πολύπλοκη κατασκευή των υγραντήρων με επένδυση από καπλαμά. Καθώς η υγρασία μέσα στον υγραντήρα είναι πολύ μεγαλύτερη από την εξωτερική υγρασία, το εσωτερικό ξύλο διαστέλλεται και ασκεί πίεση στα τοιχώματα του υγραντήρα.

 Εδώ οι υγραντήρες με επένδυση από καπλαμά έχουν το πλεονέκτημα ότι το εσωτερικό κόντρα πλακέ διαστέλλεται λιγότερο με την αύξηση της υγρασίας. Έτσι ασκούνται μικρότερες πιέσεις στο εσωτερικό του υγραντήρα, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρωγμές και παραμορφώσεις στο καπάκι του υγραντήρα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της κατασκευής με επένδυση από καπλαμά είναι ότι τα γυαλιστερά βερνίκια για τελείωμα μπορούν να εφαρμοστούν καλύτερα σε επενδύσεις από σκληρό ξύλο.
 Οι υγραντήρες από μασίφ ξύλο ισπανικού κέδρου είναι πιο ευάλωτοι σε χτυπήματα και ζημιές καθώς το ξύλο είναι πολύ μαλακό. Όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως, ο ισπανικός κέδρος είναι πολύ μαλακός και αυτό περιορίζει την γυαλάδα και την αντοχή του εξωτερικού βερνικιού. Για αυτούς τους λόγους η κατασκευή υγραντήρων με κόντρα πλακέ έχει επικρατήσει επί της κατασκευής με μασίφ ξύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου