Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Υγραντήρες Πούρων


Κυρίως τρία είδη ξύλου χρησιμοποιούνται για την εσωτερική επένδυση υγραντήρων:

Ισπανικός κέδρος (με διαφορά το δημοφιλέστερο)
Αμερικανικός (ή καναδέζικος) κόκκινος κέδρος
Μαόνι Ονδούρας

Ο ισπανικός κέδρος προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα (ο βοτανικός όρος είναι “cedrela odorata”):

1.Προστασία από σκουλήκια καπνού – λόγω των ειδικών αρωματικών χαρακτηριστικών του κέδρου
2.Μεγάλη απορροφητικότητα υγρασίας – αυτό εξασφαλίζει την διατήρηση ενός σταθερού κλίματος μέσα στον υγραντήρα και αποτρέπει την δημιουργία μούχλας
3.Υποστηρίζει την διαδικασία παλαίωσης των πούρων
4.Θετική επίδραση στη γεύση των πούρων


Ο ισπανικός κέδρος δεν προέρχεται από την Ισπανία όπως θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, αλλά εισάγεται γενικά από την Βραζιλία και από άλλες χώρες της νότιας και κεντρικής Αμερικής. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να σχηματιστεί ρετσίνι στην επιφάνεια του ξύλου (Δείτε επίσης: Ο υγραντήρας εκκρίνει ρετσίνι). Ο κίνδυνος σχηματισμού ρετσινιού μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν το ξύλο έχει στεγνώσει προηγουμένως καλά.
Ο αμερικανικός κόκκινος κέδρος είναι υποδεέστερος του ισπανικού κέδρου όσον αφορά την απορροφητικότητα υγρασίας και αναδίδει πιο έντονη οσμή. Μερικοί κατασκευαστές υγραντήρων χρησιμοποιούν αμερικανικό κέδρο λόγω του χαμηλότερου κόστους και του μηδενικού κινδύνου σχηματισμού ρετσινιού. Συγκεκριμένα όμως όταν τα πούρα αποθηκεύονται για μεγάλες περιόδους αποκτούν έντονο άρωμα ξύλου, κάτι που γενικά δεν είναι επιθυμητό.
Το μαόνι Ονδούρας έχει απορροφητικότητα υγρασίας συγκρίσιμη με τον ισπανικό κέδρο και συγχρόνως λιγότερο έντονη οσμή. Δυστυχώς όμως η απωθητική επίδραση στα σκουλήκια και η επιρροή στο επιθυμητό άρωμα των πούρων δεν είναι τόσο καλή όσο στον ισπανικό κέδρο.
Το ξύλο της εσωτερικής επένδυσης είναι προτιμότερο να μην είναι επεξεργασμένο.
Για την μακροχρόνια αποθήκευση πούρων θα πρέπει να προτιμηθούν υγραντήρες που έχουν επένδυση ισπανικού κέδρου.
Όλοι οι υγραντήρες της adorini είναι κατασκευασμένοι αποκλειστικά με εσωτερική επένδυση ισπανικού κέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου