Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Πίπα Καπνού ή Καπνοσύριγγα

Το κάπνισμα της Πίπας Καπνού ή Καπνοσύριγγας για τους μυημένους αποτελούσε για πολλούς λαούς της αρχαιότητας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Ο Ηρόδοτος περιγράφει σε κείμενα του, τους Σκύθες να εισπνέουν καπνό απο καμένα φύλλα με καπνοσύριγγα.
Σήμερα όπως  και σε άλλες  Χώρες έτσι και στην Ελλάδα το κάπνισμα Καπνοσύριγγας γνωρίζει άνθιση.  Συνήθεια γεμάτη απολαυστικά ταξίδια γεύσεων και αρωμάτων που δύσκολα συναντάς σε άλλες μορφές καπνίσματος.
Οφείλουμε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι το κάπνισμα της Καπνοσύριγγας, είναι λιγότερο επικίνδυνο απο το κάπνισμα του τσιγάρου. Ο κυριώτερος λόγος που  καθιστά την Καπνοσύριγγα ποιο υγιεινή αφορά στο ότι  ο καπνιστής γεύεται μόνο τον καπνό, ενώ στο τσιγάρο και κάθε άλλη βλαβερή (κυτταρίνη-κόλλα-πίσσα-φορμαλδεϋδη-χρώμα) ουσία που συνοδεύει το χαρτί.
Κάνοντας μια βουτιά στην Ιστορία θα ανακαλύψουμε ότι περίπου 1500 χρόνια πριν την ανακάλυψη της Αμερικής απο τον Κολόμβο, οι Κέλτες  καπνίζουν Καπνοσύριγγα (σιδερένια ή πήλινη) χρησιμοποιόντας αρωματικά βότανα.
Στην Αμερική βέβαια οι Ινδιάνοι ιεροτελεστικά απολάμβαναν  κάθε φορά το κάπνισμα της Καπνοσύριγγας.  Της είχαν αποδώσει ως και την ιδιότητα του προστάτη των πολεμιστών ή των ψαράδων. Έτσι πάντα πριν μια μάχη ή την αναζήτηση καλής ψαριάς κάπνιζαν για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ήταν τόσο σημαντικό δε, το κάπνισμα της Καπνοσύριγγας μεταξύ των Ινδιάνικων Φυλών που την χρησιμοποιούσαν ακόμη και για την εκδήλωση Ειρηνικών διαθέσων και συμφωνιών. Η γνωστή σε όλους μας Πίπα της Ειρήνης.
Στην Ευρώπη ήρθε το 1586 απο τον σερ Ουώλτερ Ράλεϊ. Οι πρώτες δημιουργίες καπνοσύριγγας ήταν απο πηλό, πορσελάνη, ασήμι και οστρακίτη. Μεγάλες συνήθως σε μέγεθος και αληθινά κομψοτεχνήματα , περίτεχνα σκαλισμένες.
Στα τέλη του 18αιώνα λέει μια εκδοχή και συγκεκριμένα κατά την επίσκεψη ενός Γάλλου στην Κορσική, ξεκίνησε η χρήση του Ρείκι, όταν έσπασε η Καπνοσύριγγα του απο οστρακίτη και ζήτησε να του φτιάξουν μια άλλη απο ντόπιο ξύλο (Ρίζα Ρεικιού). Όταν κάπνισε την νέα του πίπα απόλαυσε τόσο πολύ τις γεύσεις και τα αρώματα της που αμέσως έδωσε διαταγή σε Ναυτικούς της Μασσαλίας και μάζεψαν όσες ρίζες μπορούσαν και τις  πήγαν σε ένα φημισμένο για τους σκαλιστές ξύλου χωριό το Saint Claude.
Απο εκείνη την στιγμή όποιος καπνιστής Καπνοσύριγγας σέβεται τον ευατό του, διαθέτει μια συλλογή απο Ξύλινες Πίπες φτιαγμένες απο Ρίζα Ρείκι .
Εμείς στην TopCigarsClub είμαστε υπερήφανοι που μας δίνεται η δυνατότητα να σας προσφέρουμε την μεγαλύτερη ποικιλία Καπνοσύριγγες για να επιλέξετε εκείνη που ταιριάζει στην προσωπική σας αισθητική.

Source of photograph:http://www.123rf.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου