Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

5 Συμβουλές για Αυτοσχέδια Κοκτέιλ


  Όταν αρχίσετε να εξερευνάτε τον κόσμο των κοκτέιλ, κάποια στιγμή θα βρεθείτε σε μία από τις δύο παρακάτω καταστάσεις. Είτε θα θέλετε να δημιουργήσετε ένα δικό σας νέο ποτό, ή θα καταλήξετε να θέλετε απλά να φτιάξετε ένα ποτό αλλά δεν θα έχετε κάποια χρήσιμη συνταγή. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αυτοσχεδιάσετε, και υπάρχουν μερικές απλές πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, οι οποίες θα εξασφαλίσουν πως αυτό που καταλήγει στο ποτήρι σας δεν θα ήταν καλύτερο να καταλήξει στο νεροχύτη.

  Εδώ είναι πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε απολαυστικά κοκτέιλ, ακόμα και αν δεν είστε ιδιοκτήτης κάποιου βιβλίου συνταγών.


1. Μείνετε στα βασικά

  Αυτό φαίνεται όπως θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά σκεφτείτε επίσης πως σας το λέει κάποιος που έχει στείλει πολλά "πειράματα" στο νεροχύτη: μερικές φορές είναι εύκολο να παρασυρθούμε, ειδικά εάν υπάρχουν πολλά μπουκάλια στο μπαρ. Πρώτα απ 'όλα, προτείνω να αποφύγετε τους τρελούς συνδυασμούς. Λικέρ, όπως το Curaçao και το Maraschino αναμειγνύονται με σχεδόν οτιδήποτε. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι (το cranberry είναι επίσης αρκετά ευέλικτο).
  Όταν όμως περάσετε στα Fernet Brancas και στους χυμούς από φρούτα του πάθους υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να πάρουν μια γρήγορη στροφή προς το χειρότερο. Κάθε μίξη έχει τη χρήση της - για παράδειγμα, το κοκτέιλ Τορόντο χρησιμοποιεί Fernet Branca, και αυτό είναι υπέροχο - αλλά ειδικά όταν είστε αρχάριοι, παίζοντας εκ του ασφαλούς σας βοηθάει να ξοδέψετε λιγοτερα υλικά σε ποτά που δεν πίνονται.
  Α, και μια υπο-συμβουλή: αποφύγετε τη σόδα. Εάν δεν είναι Seltzer, tonic, cola, ή λεμόνι lime, μάλλον δεν πρέπει να το βάλετε στο ποτό σας, και ακόμη και για τα δύο τελευταία συστατικά που αναφέρω η χρήση τους εξαρτάται πολύ από τα άλλα μέρη του ποτού.

2. Θυμηθείτε τη "Ξινή" Φόρμουλα

  Το ξινό στα ποτά υπάρχει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, και υπάρχει ένας λόγος που κράτησε όσο έχει κρατήσει. Ο συνδυασμός ενός γλυκού, ξινού, και ενός βασικού ποτού  δημιουργεί ένα πολύ ωραίο κοκτέιλ, του οποίου η γεύση μπορεί να "πειραχτεί" πολύ εύκολα παίζοντας με τις αναλογίες των συστατικών του.Ο Dale DeGroff, διάσημος μπάρμαν, περιγράφει τη ξινή φόρμουλα:

"Ακολουθήστε τον παρακάτω τύπο για όλα τα γλυκά και ξινά ποτά σας - Collins, Fizz, Μαργαρίτα - και θα ικανοποιήσετε το 95 τοις εκατό των ανθρώπων! Για το ποσοστό 5 τοις εκατό που απαιτούν ένα πιο γλυκ'ο ποτό, απλά πάρτε ένα μπουκάλι σιρόπι και προσθέσετε ανάλογα με τις ανάγκες."

Dale DeGroff
The Craft of the Cocktail
Clarkson Potter, 2002

Και προχωρά δίνοντάς μας αυτόν τον τύπο:

1 ½ έως 2 ουγκιές ενός βασικού ποτού
¾ ουγκιές ενός ξινού συστατικού
1 ουγκιά ενός γλυκού συστατικού

  Βάλτε το στη μνήμη σας τώρα, και θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο αργότερα. Μπορείτε να τονώσετε ένα ξινό ποτό με την προσθήκη πικρών φρούτων σε αυτό, ή να προσθέσετε ένα διαφορετιικό τόνο βάζοντας ένα αρωματικό λικέρ. Με μια τέτοια σταθερή βάση για να ξεκινήσετε, είναι πολύ πιο δύσκολο να "θαλασσώσετε" τα πράγματα.

3. Το πικρό είναι ο φίλος σας

  Ακόμη και τα πιο ακριβά πικρά ποτά, προσθέτουν το κόστος μόνο λίγων λεπτών σε ένα ποτό, και μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε οποιοδήποτε κοκτέιλ παρά τη μικρή δοσολογία τους.
  Μήπως τα ποτά στα οποία πειραματίζεστε μοιάζουν βαρετά και άτονα; Πάω στοίχημα ότι μια στροφή προς το πικρό θα τα αλλάξει όλα αυτά. Μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε διάφορα είδη για να δείτε τι σας κάνει.

Πείραμα: συνθέστε ένα κοκτέιλ χωρίς πικρά ποτά, σουρώστε το σε τρία μικρά ποτήρια, και στη συνέχεια, ανακατέψτε ένα διαφορετικό είδος πικρού ποτού σε κάθε ποτήρι (φροντίστε να ξεπλύνετε αυτό με το οποίο ανακατεύετε κάθε φόρα ώστε να μην αναμειχθούν οι γεύσεις). Θα εκπλαγείτε με το πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας ενός κοκτέιλ μόνο από αυτή την εναλλαγή.

4. Να έχετε πάντα "στοκ"

  Αν το μόνο που σας έχει μείνει είναι ένα μπουκάλι τζιν, και το μόνο που έχει απομείνει στο ψυγείο σας είναι ένα μπουκάλι χυμού λεμονιού, δεν έχει σημασία πόσα πικρά ποτά θα ανακατέψετε,το ποτό σας ακόμα θα έχει γεύση τζιν λεμόνι. Μένοντας εφοδιασμένοι με μερικά βασικά ποτά, μερικά είδη χυμών, καθώς και ένα βερμούτ θα διευρύνετε δραματικά τις επιλογές σας όταν πρόκειται να αυτοσχεδιάσετε ένα ποτό. Ακόμα και αν θέλετε να απολαμβάνετε συχνά κοκτέιλ, όπως και εγώ, μπορείτε να κρατήσετε το μπαρ σας γεμάτο σε μία μηνιαία βάση.

5. Συζητήστε το με τους καλεσμένους σας

  Αν δεν ξέρετε τι θέλουν οι καλεσμένοι σας, ή τι ελπίζουν, γίνεται πολύ πιο δύσκολο να φτιάξετε ένα ποτό που θα απολαύσουν.
  Ακόμα κι αν σας ζητήσουν να τους εκπλήξετε με κάποια δική σας επιλογή ή αν απλά δεν ξέρουν τι θέλουν όταν ρωτάτε "τι θα θέλατε;", μπορείτε να ψάξετε λίγο βαθύτερα με μερικές απλές ερωτήσεις. Καλοκαίρι ή το χειμώνα; Ελαφρύ ή βαρύ; Γλυκό, ξινό, ή στιφό; Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι να φτιάξετε τα κοκτέιλ σας.
  Και αν αρνηθεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις; Λοιπόν, να τους δώσετε μια ξινή βότκα με μια νότα πικρού  Angostura. Αυτό είναι το πιο ουδέτερο κοκτέιλ που μπορώ να σκεφτώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου