Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΡΑ: Κωδικοί Κoυτιών από Κουβανέζικα Πούρα


Κωδικοί Κoυτιών από Κουβανέζικα Πούρα

  Έχετε ήδη παρατηρήσει ότι κάθε κουτί από κουβανέζικα πούρα έχει μια περίεργη σφραγίδα στο κάτω μέρος. Πιθανώς επίσης ξέρετε ότι προσδιορίζει το εργοστάσιο και την ημερομηνία παραγωγής. Αλλά γνωρίζετε τι πραγματικά σημαίνει;


  Έως το 1985 ούτε ένα κουτί από κουβανέζικα πούρα δεν είχε κωδικούς. Τίποτα εκτός από την επιγραφή Hecho en Κούβα. Ούτε ημερομηνίες, ούτε τα ονόματα εργοστασίωνο. Ο Padron Francisco, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της Habanos SA την εποχή εκείνη, μπήκε στην σύγχρονη ιστορία της Κουβανέζικης βιομηχανίας πούρων με την απόφαση να καθορίσει τους κατασκευαστές και να εισαγάγει κάποιο είδος ταυτότητας στην παραγωγή. Το 1985 σφραγίδες με πληροφορίες σχετικά με το εργοστάσιο, το μήνα και το έτος παραγωγής εμφανίστηκαν. Αλλά αυτές οι πληροφορίες ήταν κωδικοποιημένες ...
  Δύο ισπανικές λέξεις που κάθεμια είχε πέντε γράμματαεπιλέχτηκαν για την κωδικοποίηση της ημερομηνίας: Nivel και Acuso. Τα γράμματά  τους αντιστοιχούσαν στους αριθμούς από το 1 έως το 0. Ο κώδικας αποτελούταν από τέσσερα γράμματα. Τα δύο πρώτα αντιστοιχούσαν στο μήνα, τα δύο δεύτερα - στο έτος της παραγωγής:
 
N I V E L A C U S O

1 2 3 4 5 6 7 8 9 0

  Οι εργοστασιακοί κώδικες αποτελούνταν από δύο ή τρία γράμματα, που ήταν η συντομογραφία για ονόματα εργοστάσιων μετά την επανάσταση.
   Για παράδειγμα, FPG OAUC σημαίνει ότι τα πούρα έγιναν στο εργοστάσιο Partagas, τον Ιούνιο του 1987. Υπάρχει κάποιος λάτρης που γνωρίζει ότι το εργοστάσιο ιδρύθηκε από τον Haime Partagas το 1845, και τώρα στην Κούβα ονομάζεται Fransisko Germana Πέρες, από τον ήρωα της κουβανικής επανάστασης (αυτό δίνει ένα κωδικό FPG).
  Κωδικοί ήταν αναγκαίοι καθαρά για τη χρήση υπηρεσιών. Ιδιαίτερα, για να αποκαλυφθούν εκείνοι που έφτιαχναν ελαττωματικά πούρα. Στην πραγματικότητα, οι ισπανικές λέξεις μεταφράζονται ως επίπεδο ("nivel") και κατηγορία ("acuso"). Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούσαν την κακή ποιότητα των Havanas ήταν τεράστιος και αυτό ανέδειξε την ανάγκη για αυστηρή τιμωρία απρόσεκτων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και προισταμένων του εργοστασίου.

Τι έγινε μετά;

  Το πρώτο σύστημα κωδικών υπήρχε για σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια. Μάλλον επειδή δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ξένοι τουρίστες στο νησί. Ωστόσο, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Κούβα είχε πάψει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια. Προκειμένου να υποστηρίξει το κράτος η κουβανική κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορά της για τους τουρίστες. Οι τουρίστες (πρώτα απ 'όλα, οι λάτρεις του είδους) αποκάλυψει τους μυστηριώδεις κωδικούς καθώς επισκέπτονταν τα εργοστάσια πούρων και συστηματοποιούσαν δεδομένα.Τον Δεκέμβριο του 1998 η πληροφορία αυτή εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο και η Habanos αποφάσισε να αλλάξει τους κωδικούς.


  Η φράση Codigo Uneta λήφθηκε για βάση. Η πρώτη λέξη είναι ο "κώδικας", η δεύτερη - το όνομα του οργανισμού που επέβλεπε τις εργασίες όλων των εργοστασίων - La Unión de Empresas del Tabaco de Cuba (τώρα είναι Tabacuba). Για να ταιριάξει στο φόρμα των 5 γραμμάτων, η λέξη Codigo χάσει τον τελευταίο «o». Η αντιστοιχία των γραμμάτων με τους αριθμούς άλλαξε επίσης, καθώς: η λέξη Codig αντιστοιχούσε σε αριθμούς ανάποδα 98765 και η λέξη Uneta  στους 01234. Έτσι, η λέξη για την αποκωδικοποίηση ήταν αρκετά περίεργη: Netagidocu.

 C O D I G U N E T A

 9 8 7 6 5 0 1 2 3 4

 N E T A G I D O C U

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0

   Είχαν εισάγει επίσης ένα νέο τρόπο ονομασίας για τα εργοστάσια με γράμματα. Αποτελούνταν από τρία γράμματα και δεν είχε κανόνα, εκτός από ένα: το πρώτο γράμμα αντιστοιχούσε στην επαρχία από την οποία προήλθαν τα πούρα. Το γράμμα "Ε" αντιστοιχούσε στα εργοστάσια της πόλης της Αβάνας, "Τ" - επαρχία της Αβάνα, "Ο" - επαρχία της Σιενφουέγος, "Ν" - Γκράνμα, "U" - Houlgin, "Ζ" - Πινάρ ντελ Ρίο, "Γ" - Sancti Spiritus, "D" - Βίλλια Κλάρα, «Α» - Σαντιάγκο ντε Κούβα.
  Για παράδειγμα, αν η σφραγίδα στο κουτί Montecristo Especial ήταν ΕΑΤ CCUE σήμαινε ότι αυτά τα πούρα έγιναν στο εργοστάσιο Partagas το Φεβρουάριο του 1999.
  Αφού εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο του 1999, οι νέοι κωδικοί υπήρχαν μόνο για τέσσερις μήνες. Αφού αποκωδικοποιήθηκαν και δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο στο, www.cigarnexus.com, οι Κουβανοί αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν την κωδικοποίηση και πάλι.
  Από το Μάιο του 1999 έως τον Ιανουάριο του 2000 η ονομασία για την ημερομηνία κατασκευής είχε αυτή τη μορφή:

  EPOO - May 1999

  ESOO - June 1999

  EUOO - July 1999

  EAOO - August 1999

  EOOO - September 1999

  LEOO - October 1999

  LLOO - November 1999

  LROO - December 1999

  ELOO - January 2000

Από τον Ιανουάριο του 2000 οι Κουβανοί σταμάτησαν να κρύβουν την ημερομηνία παρασκευής και κατέστησαν σαφές ότι: τα τρία πρώτα γράμματα ήταν του μήνα (στα ισπανικά) και οι δύο τελευταίοις αριθμοί του έτους.


ENE - enero - January

FEB - febrero - February

MAR - marzo - March

ABR - abril - April

MAY - mayo - May

JUN - junio - June

JUL - julio - July

AGO - agosto - August

SET - setiembre - September

OCT - octubre - October

NOV - noviembre - November

DIC - diciembre - December

  Ο Κωδικός Εργοστασίου αποτελούνταν πλέον από 2 - 4 γράμματα και μπορούσε να αλλάξει από καιρό σε καιρό. Είχε επιλεγεί με τη βοήθεια υπολογιστή, και το ίδιο εργοστάσιο θα μπορούσε να έχει δύο κωδικούς ταυτόχρονα. Έτσι, είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα να πω με ακρίβεια το εργοστάσιο και την πόλη στην οποία τα πούρα έγιναν. Σε μια τέτοια χαοτική κατάσταση ούτε καν οι επιθεωρητές λαμβάνουν πάντοτε πληροφορίες επαρκώς σχετικά με τις σφραγίδες στο κατάλληλο χρόνο για να αποκαλύψει εκείνους που κάνουν κακής ποιότητας πούρα. Ο μόνος καλός τρόπος για εμάς, τους οπαδούς της Havanas, είναι το να "είμαστε σε επιφυλακή" - παρακάμπτοντας τα εργοστάσια της Κούβας και «διαβάζοντας» τους κωδικούς κάθε λίγους μήνες.
  Θα πρέπει επίσης να αναφέρω μια επιπλέον σφραγίδα στο κάτω μέρος του κουτιου - γράφει revisado, που σημαίνει «έλεγχος». Και αυτό είναι το πώς εμφανίστηκε ...
  Με την έλευση της νέας χιλιετίας οι κουβανικές αρχές αποφάσισαν να απελευθερώσουν 200 000 000 πούρα (η Κούβα δεν είχε εξάγει τέτοιους όγκους πούρων μετά την επανάσταση). Ωστόσο, η καλλιέργεια του 1999 αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πραγματικά καλή και η ποιότητα του καπνού αποδείχθηκε μέτρια. Η απόφαση του Κόμματος δεν επηρεάστηκε με κάποιο τρόπο, εκτός από το να βάλουν επιπλέον εργάτες διαλογής και παρασκευής, οι οποίοι δεν είχαν τα προσόντα (είναι σαφές - ότι οι επαγγελματίες απασχολούνταν ήδη).
  Ως αποτέλεσμα μόνο εκατόν σαράντα πέντε πούρα είχαν πωληθεί από τα 200 000 000. Οι πληροφορίες για την κακή συγκομιδή έχαν φθάσει στους καταναλωτές και οι καπνιστές δεν ήθελαν να αγοράσουν αυτά τα Havanas. Ακόμα και οι επίσημοι διανομείς αρνήθηκαν να αγοράσουν τα πούρα του 2000, το έτος παραγωγής.
  Όταν έγινε σαφές ότι αυτά τα πούρα δεν θα ξεπουλήσουν, η κατεύθυνση της Habanos SA αποφάσισε να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία. Ήταν αδύνατο να αλλάξει την ποιότητα του καπνού, αλλά τα τεχνικά προβλήματα θα μπορούσαν να διορθωθούν.
  Άνοιγαν ένα κουτί, έλεγχαν το "draw" (τράβηγμα), μείγμα και γεύση και προσπaθούσαν να "διορθώσουν" το πούρο. Αν το πούρο ήταν καλό επέστρεφε στο κουτί, διαφορετικά - καταστρέφονταν. Όλα τα ελεγμένα κουτιά έχουν σημανθεί με τη σφραγίδα revisado, η οποία χρησίμευε ως εγγύηση στους καπνιστές ότι όλα τα προβλήματα είχαν εξαλειφθεί. Το άνοιγμα ενός κουτιού για τον έλεγχο των πούρων,"έκοβε" τη σφραγίδα εγγύησης και για αυτό εφόσον το κουτί ήταν καλό μια καινούργια τοποθετούνταν πάνω από τη παλιά.

Σχετικά με άλλες επιγραφές εν συντομία

  Πριν από την επανάσταση του 1959 όλες οι σφραγίδες ήταν στα αγγλικά: MADE IN CUBA (Φτιαγμένο στην Κούβα) ή MADE IN HABANA-CUBA (Κατασκευασμένο στην Αβάνα-Κούβα. Από το 1960 ήταν γραμμένο στα ισπανικά: Hecho en Cuba. Μέχρι το 1994 τα κουτιά επισημαίνονταν με το Cubatabaco, μετά από αυτό - Habanos SA. Το 1989 η "Totalmente a mano" επιγραφή έχει εμφανιστεί (παλιά η επιγραφή ήταν Hecho a mano), και το 2004 - Tripa corta (ή TP), ενημερώνοντας σχετικά με τα short-filler (κοντή γέμιση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου