Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΑΡΜΑΝΙΑ


Πολύ λίγοι καπνιστές πίπας προτιμούν τον απλό, αγνό καπνό -εκτός από εκείνους που προτιμούν να καπνίζουν Αγγλικά μίγματα. Η πλειοψηφία των καπνών πίπας που είναι διαθέσιμοι είναι στη πραγματικότητα μίγματα με περισσότερους ή λιγότερους γευστικούς παράγοντες και αποστάγματα αρωμάτων. Ωστόσο, τις περασμένες δεκαετίες και κατά κάποιο τρόπο ενάντια στο γενικότερο ρεύμα πάντα υπήρχε χώρος για καπνούς πίπας χωρίς γεύση. Κάποια παραδείγματα αποτελούν τα νούμερα 1-4,6,7 και 11 από την ποικιλία TORBEN DANSK, από την ποικιλία Βιρτζίνια ο veermaster ή skipper's και ο gordon pym (μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ποικιλίες latakia τα τελευταία 25 χρόνια) και να μη ξεχνάμε τα μίγματα της BILL BAILEY'S "Best" και "Balkan". Πέρα από αυτό, μια γκάμα από απλά φυσικά χαρμάνια καπνού είναι ευρέως διαδεδομένα για περίπου παραπάνω από τα τελευταία 25 χρόνια, κάποια από τα οποία είναι κατάλληλα για να καπνίστουν χωρίς κάποια μίξη με άλλο χαρμάνι.

 Έχετε σκεφτεί ποτέ να δημιουργήσετε και να συνθέσετε το δικό σας μίγμα καπνού για πίπα; Θα δείτε πως το να δημιουργήσετε κάποιο δικό σας μίγμα θα ανοίξει ένα καινούργιο κόσμο γεύσης σε εσάς και θα ανακαλύψετε μια διασκεδαστική εμπειρία με τη πιο άμεση επαφή με όλες τις ποικιλίες απλού και βασικού καπνού. Επίσης αυτές οι μίξεις χαρμανιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξομαλίνουν έντονες γεύσεις ή αντίθετα να προσθέσουν έναν πικάντικο τόνο ή το βάθος που λείπει από άλλα μίγματα. Ακολουθώντας αυτή την εισαγωγή έχουμε παραθέσει σε λίστα για εσάς μερικές ιδέες από πιθανές συνθέσεις. Όταν θα έχετε αρκετή εμπειρία σίγουρα θα βρείτε πολύ ικανοποίηση και απόλαυση στο να δημιουργήσετε δικά σας αυθεντικά μίγματα- την προσωπική σας "κάβα".
Πώς να προχωρήσετε: Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα αρκετά μεγάλο μπολ φτιαγμένο από γυαλί, πλαστικό ή ανοξείδωτο ατσάλι περίπου 30-40 cm(12-15") στη διάμετρο και 12-20 cm(5-8") βάθος για να γίνει η μίξη (αρκετά μεγάλο ώστε να μην μας βγει απ'έξω ο καπνός) και ένα ανάλογα μεγάλο αεροστεγές δοχείο για να αποθηκευτούν τα αποτελέσματα της δουλειάς σας. Για να ζυγίσετε τα συστατικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια ζυγαριά κουζίνας. Ανοίξτε τους καπνούς πάνω από το μπολ έναν-έναν και αναμίξτε όλα τα μέρη προσεκτικά μέχρι ο καπνός να εξέχει ανάμεσα από τα ανοιγμένα δάχτυλά σας. Έπειτα τοποθετείστε το μίγμα μέσα στο αεροστεγές δοχείο (χωρίς να πιέσετε πολύ) και κλείστε καλά το καπάκι. Ο καπνός θα πρέπει να "ξεκουραστεί" για αρκετές μέρες μέχρι να ωριμάσει και να αναμιχθούν επαρκώς τα μέρη της καινούργιας γεύσης. Αν θέλετε μπορείτε, φυσικά να δοκιμάσετε τα αποτελάσματα της σύνθεσής σας νωρίτερα, και θα συνειδητοποιήσετε πως, καθώς περνάει ο καιρός, η γεύση σταδιακά θα αλλάξει και θα βελτιωθεί σε σχέση με τη πρώτη δοκιμή. Αν αποθηκεύσετε μεγαλύτερες ποσότητες διατηρήστε τα δοχεία δροσερά και μακριά από τον ήλιο.
 Σας προτείνουμε να μην ξεκινήσετε με τη μίξη πολύ μεγάλων ποσοτήτων. Θα έχετε αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα από ένα μίγμα που συνολικά θα είχε τελικό βάρος 100γ, και θα αποφύγετα να απογοητευτείτε από μεγάλες ποσότητες καπνπού που τελικά δεν είχε την γεύση που ελπίζατε να δημιουργήσετε.
 Και τώρα σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και πολύ διασκέδαση με την εξόρμησή σας στο κόσμο του πραγματικού καπνού.

ΒΑΣΙΚΑ ΜΙΓΜΑΤΑ ΜΕ BLACK CAVENDISH

1)"ελαφρύ και τρυφερά γλυκό"
60% BLACK CAVENDISH με γεύση, 30% VIRGINIA MYSORE, 10% VIRGINIA ZAIRE

2)"ελαφρύ και γλυκό με πικάντικους τόνους"
60% BLACK CAVENDISH χωρίς γεύση, 30% VIRGINIA MYSORE, 10% VIRGINIA ZAIRE

3)"ελαφρύ, τρυφερό, όχι πολύ γλυκό, αρκετά γεμάτο"
60% BLACK CAVENDISH με γεύση, 10% VIRGINIA MYSORE, 30% VIRGINIA ZAIRE

4)"ελαφρύ, τρυφερό, λιγότερη γλυκήτητα, αρκετά γεμάτο"
60% BLACK CAVENDISH χωρίς γεύση, 10% VIRGINIA MYSORE, 30% VIRGINIA ZAIRE

5)"Black and Gold" υπέροχα απαλό και γλυκό
50% BLACK CAVENDISH με γεύση, 50% VIRGINIA MYSORE READY RUBBED

6)"Black and Gold" απαλό με λεπτές πικάντικες νότες
50% BLACK CAVENDISH χωρίς γεύση, 50% VIRGINIA MYSORE READY RUBBED

7)"γεμάτο, ελαφρύ εώς μέτριο, γλυκό και πι¨κάντικο"
50% BLACK CAVENDISH χωρίς γεύση, 30%VIRGINIA MYSORE, 15% HOLLY'S NON PLUS ULTRA, 5% LATAKIA SYRIEN

8)"ελαφρύ, ωραία γλύκα με νότες καπνού"
40% BLACK CAVENDISH χωρίς γεύση, 20%VIRGINIA MYSORE READY RUBBED, 20%VIRGINIA MYSORE, 15%HOLLY'S NON PLUS ULTRA, 5% LATAKIA SYRIEN

9)"ελαφρύ, γλυκό, αρκετά πικάντιο με νότες καπνού"
40% BLACK CAVENDISH χωρίς γεύση, 20%ORIENT SPEZIALITAT, 20%VIRGINIA MYSORE, 15%HOLLY'S NON PLUS ULTRA, 5% LATAKIA SYRIEN

10)"γεμάτος πικάντικος καπνός, όχι πολύ γλυκό"
40%BLACK CAVENDISH χωρίς γεύση, 25% LATAKIA SYRIEN, 10% VIRGINIA ZAIRE, 10% ORIENT SPEZIALITAT, 10% VIRGINIA MYSORE 4mm

ΠΟΙΚΙΛΑ ΜΙΓΜΑΤΑ VIRGINIA

1)"Ready Rubbed Clasic" αρκετά ελαφρύ
50% VIRGINIA MYSORE READY RUBBED, 45% VIRGINIA MYSORE, 5% LOUISIANA PERIQUE

2)"Ready Rubbed Clasic" μέτριο εώς έντονο
50% VIRGINIA MYSORE READY RUBBED, 30%VIRGINIA ZAIRE, 10% BLACK CAVENDISH χωρίς γεύση, 5% KENTUCKY, 5% LOUISIANA PERIQUE

3)"Ready Rubbed Clasic" μέτριο
60% VIRGINIA MYSORE READY RUBBED, 30% VIRGINIA ZAIRE, 5% HOLLY'S NON PLUS ULTRA, 5% LOUISIANA PERIQUE

4)"Virginia-Orient-Blend" αρκετά ελαφρύ
35%VIRGINIA MYSORE READY BUBBED, 35% VIRGINIA MYSORE, 10% VIRGINIA MYSORE 4mm, 15% ORIENT SPEZIALITAT, 5% LOUISIANA PERIQUE

ΠΟΙΚΙΛΑ "ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΙΓΜΑΤΑ" ΜΕ LATAKIA

1)"English Clasic" αρκετά ελαφρύ
80% VIRGINIA MYSORE, 10% ORIENT SPEZIALITAT, 10% LATAKIA SYRIEN

2)"English Clasic" ελαφρύ εώς μέτριο
50%VIRGINIA MYSORE, 20% VIRGINIA MYSORE READY RUBBED, 25% LATAKIA SYRIEN, 5% LOUISIANA PERIQUE

3)"English Clasic" μέτριο
50%VIRGINIA ZAIRE, 30% LATAKIA CYPERN, 15% ORIENT SPEZIALITAT, 5% KENTUCKY

4)"English Clasic" μέτριο εώς έντονο
40% VIRGINIA ZAIRE, 40% LATAKIA CYPERN, 10%ORIENT SPEZIALITAT, 10% KENTUCKY

Source:http://www.danpipe.com/tobablen.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου